Economische Zaken

Nieuwsberichten van Ministerie van Economische Zaken en Klimaat op Rijksoverheid.nl
 1. Minister-president Rutte en staatssecretaris Keijzer aanwezig bij eerste jaarevenement Techleap.nl

  Minister-president Rutte en staatssecretaris Keijzer zijn dinsdag 21 januari 2020 aanwezig bij de officiële aftrap van Techleap.nl in het Louwman Museum in Den Haag. 
 2. Invest-NL van start met financiering voor energietransitie en innovatieve scale-ups

  Vandaag vindt in Amsterdam in aanwezigheid van ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) de officiële start van Invest-NL plaats. Invest-NL gaat als private onderneming, onder leiding van Wouter Bos, ondernemingen financieren die Nederland duurzamer en innovatiever maken. Met een aandelenkapitaal van 1,7 miljard euro ligt de focus van Invest-NL bij de start op de energietransitie en op innovatieve snelgroeiende bedrijven (scale-ups).
 3. Camps: 'Onze economie vraagt meer Europese ambitie'

  Nederland en Europa hebben alles in huis om mee te doen met de toepassing én ontwikkeling van nieuwe technologieën en groeimarkten van de toekomst. Daarvoor is het nodig dat we oude reflexen, zoals het vasthouden aan nationale bevoegdheden en een terughoudende overheid, durven los te laten. Dit schrijft secretaris-generaal Maarten Camps van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, in zijn jaarlijkse nieuwjaarsartikel, dat vandaag verschijnt in Economisch Statistische Berichten (ESB).
 4. Historisch succes voor Nederlandse techbedrijven op techbeurs CES

  Nederland heeft zijn meest succesvolle Consumer Electronics Show (CES) ooit beleefd. Op de afgelopen editie van de grootste techbeurs ter wereld in Las Vegas deden vijftig Nederlandse startups onder leiding van startup-ambassadeur Constantijn van Oranje en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) waardevolle connecties op, sloten ze overeenkomsten en vielen ze in de prijzen. De Friese startup Hydraloop werd uitgeroepen tot ‘Best of the Best’, de beste exposant van alle 4.000 aanwezige bedrijven. Het is voor het eerst dat een Nederlandse startup deze prijs in de wacht sleept. Ook werd op de CES bekend dat de prestigieuze Silicon Valley Bank zich als partner aansluit bij het Nederlandse startupnetwerk in Silicon Valley.
 5. Nederland publiceert eerste transparantierapport over de delfstoffensector

  Het Nederlandse deel van het EITI (Extractive Industries Transparency Initiative, de gas-, olie- en zoutindustrie) met daarin de Rijksoverheid, de verschillende sectoren en ngo’s heeft haar eerste rapport gepubliceerd. Dit rapport zal vanaf nu jaarlijks verschijnen. Het doel is het transparant beschikbaar stellen van feitelijke en begrijpelijke informatie over de delfstoffenwinning in Nederland en de financiële stromen tussen de delfstoffenindustrie en de Nederlandse overheid. Ook komt het belang van duurzaamheid en de transitie naar een duurzame energievoorziening aan bod. Het rapport is vandaag door minister Wiebes (EZK) mede namens minister Kaag (BZ/BHO) naar de Tweede Kamer gestuurd.