Economische Zaken

Nieuwsberichten van Ministerie van Economische Zaken en Klimaat op Rijksoverheid.nl
 1. Mkb kan late betalingen nog 4 maanden melden bij ACM

  Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) kunnen nog vier maanden melding maken van te late betalingen. Dit kan volledig anoniem bij het tijdelijke Meldpunt Achterstallige Betalingen, dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in januari 2021 heeft opgezet op verzoek van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. In januari 2022 moet onder andere uit de resultaten van het Meldpunt blijken of het nuttig en nodig is om een permanente toezichthouder in te stellen die in de gaten houdt of grote bedrijven het mkb op tijd betalen. Grote bedrijven kunnen nu nog een maximale betaaltermijn van 60 dagen afspreken om hun mkb-leveranciers te betalen. Die termijn moet verkort worden naar 30 dagen. Dit staat in het wetsvoorstel dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), mede namens minister Sander Dekker (Rechtsbescherming), in maart 2021 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
 2. Digital Trust Center start met actief informeren bedrijven over digitale dreigingen

  Het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), start vanaf vandaag met het proactief informeren van individuele bedrijven over digitale dreigingen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een beveiligingslek in bepaalde (bedrijfs)software of andere acute kwetsbaarheden. Het DTC kan dit in eerste instantie nog op beperkte schaal doen bij ernstige dreigingen. Op de langere termijn werkt de organisatie toe naar een systeem dat dreigingsinformatie aan grotere groepen bedrijven kan koppelen.
 3. Frankrijk en Nederland sluiten eerste Europese quantumsamenwerking

  Frankrijk en Nederland gaan de komende jaren intensief samenwerken op het gebied van quantumtechnologie. Dat hebben staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) en haar Franse collega C├ędric O (Digitalisering) vandaag bekendgemaakt in Parijs. In Europa is dit de eerste langdurige quantumsamenwerking tussen landen. Frankrijk en Nederland gaan onder andere uitwisselingen opzetten voor studenten, startups coachen, en een gezamenlijke vacaturebank opzetten om talent uit de hele wereld aan te trekken.
 4. Einde steunpakketten voor banen en economie

  Het kabinet stopt per 1 oktober met de generieke steunmaatregelen die de afgelopen anderhalf jaar de Nederlandse economie zoveel mogelijk door de coronacrisis hebben geholpen. Dit betekent dat de regelingen NOW, TVL, Tozo, TONK en diverse fiscale maatregelen vanaf die datum niet worden verlengd. De beperkende maatregelen zijn grotendeels opgeheven, de economie draait weer volop en de werkloosheid is laag. Doorgaan met de steun zou het economisch herstel in de weg zitten. Een aantal specifieke ondersteunende maatregelen blijft van kracht in het vierde kwartaal. Net als de aanvullende maatregelen gericht op omscholing en aanpassingsvermogen van de economie. Het kabinet is bezig met een regeling voor de nachthoreca die naar verwachting ook na 1 oktober nog verplicht gesloten is.
 5. Benoeming leden toezichtsorgaan CPB

  Sandra Phlippen, Frank Heemskerk, Eefke Smit en Elmer Sterken worden lid van de Centrale Plan Commissie (CPC), het toezichtsorgaan van het Centraal Planbureau (CPB). Peter Blom wordt de nieuwe voorzitter van het CPC. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Blok van Economische Zaken en Klimaat.