Financiën

Nieuwsberichten van Ministerie van Financiën op Rijksoverheid.nl
  1. De ministerraad heeft op voorstel van minister Heinen van Financiën ingestemd met de benoeming van prof. dr. O.C.H.M. (Olaf) Sleijpen tot president van De Nederlandsche Bank (DNB). De benoeming gaat in per 1 juli 2025 en is voor 7 jaar. Sleijpen volgt Klaas Knot op.
  2. Nederland staat er financieel goed voor. Ondanks een lichte krimp in het eerste kwartaal groeide de Nederlandse economie in 2024 met 1,0%. De groei was sterker dan verwacht en dat had een positief effect op de overheidsfinanciën. Het begrotingstekort over 2024 is vastgesteld op ‒0,9% van het bruto binnenlands product (bbp). Dat blijkt uit het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2024, het jaar waarin het kabinet-Schoof aan het begin van de zomer aantrad. 
  3. Het kabinet heeft besloten Nederlandse Loterij in staatshanden te houden en niet over te gaan tot privatisering. Een privatisering is op dit moment niet haalbaar en proportioneel. Daarnaast is het niet in lijn met de visie op kansspelen. Eén van de uitgangspunten van de visie is om de kansspelmarkt onveranderd te laten en de komende jaren eerst maatregelen te treffen voor de online markt. Daarnaast vraagt privatisering om grote wijzigingen van wet- en regelgeving waarbij er risico’s zijn dat burgers onvoldoende bescherming hebben tegen kansspelschade. Dit vindt het kabinet niet wenselijk. Hierover hebben staatssecretaris Van Oostenbruggen (Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane) en staatssecretaris Struycken (Rechtsbescherming) vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd.
  4. Het kabinet treft maatregelen om te voorkomen dat over de uitbetaling van een lijfrente geen belasting wordt betaald, waarmee belasting wordt ontweken. Bijvoorbeeld door te beginnen met uitkeren van de lijfrente na de uiterste wettelijke ingangsdatum. Door de maatregelen moet ook hierover belasting worden betaald. De maatregelen gaan in per 1 januari 2026 en gelden met terugwerkende kracht vanaf 25 april 2025.  
  5. Wereldwijd lopen spanningen op. Daarom zet het kabinet in op stabiliteit en veiligheid. Zo wordt de steun aan Oekraïne voortgezet en gaat er meer geld naar Defensie. In deze tijd van hoge inflatie, kiest het kabinet ervoor om de btw-verhoging op sport, cultuur en media te schrappen en de belasting op de energierekening te verlagen. Ook komt er meer geld voor gemeenten, het verhogen van de huurtoeslag en voor het herstellen van fouten rond WIA-uitkeringen. Bij dit alles houdt het kabinet onverminderd vast aan de begrotingsregels en de financiële afspraken uit het hoofdlijnenakkoord. Alle tegenvallers en nieuwe investeringen zijn voorzien van budgettaire dekking en het begrotingstekort blijft de komende jaren binnen de grens van 3%.

LOCATIE

Zekeringstraat 17a
1014BM Amsterdam

TELEFOON

084-8690978

K.v.K: 54620627 IBAN: NL45INGB0006718885 BTWnr: 851375169B01