Financiën

Nieuwsberichten van Ministerie van Financiën op Rijksoverheid.nl
 1. Belangrijkste belastingwijzigingen per 1 januari 2022

  Vanaf volgend jaar wijzigen een aantal belastingmaatregelen. In dit bericht vindt u een overzicht van de belangrijkste wijzigingen, het volledige overzicht vindt u in de publicatie Belangrijkste wijzigingen belastingen 2022. Het gaat om wijzigingen die in voorgaande jaren al zijn afgesproken of onderdeel zijn van het pakket Belastingplan 2022. Wilt u weten wat de wijzigingen voor u betekenen? Ga dan naar de ‘wat betekent dit voor mij’ tool van Wijzer in Geldzaken.
 2. Kabinet breidt coronasteun uit na directe lockdown

  Vanwege de onzekerheid over de nieuwe virusvariant heeft het kabinet afgelopen zaterdag een lockdown aangekondigd. Deze lockdown ging zondag 19 december 2021 direct in. Ondernemers hadden door de korte tijd tussen de aankondiging en de invoering van de lockdown weinig kans om hun bedrijfsvoering tijdig aan te passen. Daarom verruimt het kabinet het economisch steunpakket voor het vierde kwartaal van dit jaar om werkenden en ondernemers extra ondersteuning en zekerheid te bieden. Zo gaat het maximale omzetverlies waarvoor loonsteun (NOW) wordt gegeven van 80% naar 90%. Ook komen ondernemers het vierde kwartaal in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten bij 20% omzetverlies in plaats van bij 30%. Voor de verruiming van het steunpakket trekt het kabinet 590 miljoen euro extra uit.
 3. Benoeming programma-directeur-generaal Ketenregie bij Financiën

  Drs. C.H.L.M. (Coen) van de Louw wordt programma-directeur-generaal Ketenregie bij het ministerie van Financiën. De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 1 januari 2022.
 4. Benoeming programma-directeur-generaal Herstelbeleid bij Financiën

  Mr. F.J. (Frank) van Diepenbeek wordt programma-directeur-generaal Herstelbeleid bij het ministerie van Financiën. De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 1 januari 2022.
 5. Internetconsultatie alternatieven aanpak dividendstripping gestart

  Het ministerie van Financiën consulteert vanaf vandaag 6 alternatieve maatregelen om dividendstripping effectiever aan te pakken. Het kabinet vindt het namelijk ongewenst dat partijen door middel van dividendstripping geen of minder dividendbelasting betalen. Reageren op deze alternatieven kan vanaf vandaag tot en met 26 januari 2022 via de internetconsultatie Mogelijkheden versterking maatregelen tegen dividendstripping.